Wegkapiteins

De rol van de wegkapitein
Om prettig in een groep te kunnen rijden is het belangrijk dat er enige leiding is en daarvoor is de wegkapitein uitgevonden. Zijn/haar taken:
• De route bepalen en aangeven.
• De snelheid bepalen. Wegkapiteins rijden elke week ongeveer dezelfde snelheid. Dat betekent dat als je een keer goede benen hebt of zin hebt om hard te gaan, dat je een groepje hoger moet pakken. Of andersom, een groepje lager.
• Groep bij elkaar houden. Is het je wel eens opgevallen hoe vaak een wegkapitein omkijkt?! Soms komt de wegkapitein ogen en oren tekort. Daarom is het altijd prettig als één wat sterkere fietser als laatste blijft rijden en in de gaten houdt of er niemand afhaakt.
• Tempo aangeven. De wegkapitein bepaalt de route en het tempo. Dit betekent echter niet dat de wegkapitein het hele eind op kop moet rijden. Juist prettig als er meerdere renners meedraaien op kop. Maar als de wegkapitein in het 4e wiel zit, betekent dat niet dat direct het tempo omhoog moet gaan. De wegkapitein bepaalt te allen tijde het tempo!
Geen wegkapitein?
Heb je een groepje zonder wegkapitein? Overleg onderling wie de rol van wegkapitein op zich neemt. Houd je ook bij hem of haar aan de spelregels; het is al heel prettig als iemand ‘gelegenheids – wegkapitein’ wil zijn.
Houd je eraan!
Nederlanders zijn er niet altijd zo goed in zich te voegen naar regels. Daar spelen we bij LEK op in door het aantal regels beperkt te houden. Vrijheid blijheid is een belangrijke pijler van onze club. Voor de paar gedragsregels die we wel hebben, vragen we je om deze te respecteren!
Check het huishoudelijk reglement voor meer informatie en instructie.